Nieuwstadt, Neustadt, Neustadl, Neuenstadt,
Nové Mésto, Nowe Miasto,
Dunaújvaros

Echt-Susteren bij stedenverband
‘Neustadt in Europa’

De gemeente Echt-Susteren sluit zich aan bij grootste Europese stedenverband, “Neustadt in Europa”. Daarin wisselen 37 steden ervaringen uit op het gebied van toerisme, sportieve en culturele evenementen. Steden die lid zijn van het samenwerkingsverband, hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal het Duitse woord ‘Neustadt’ of een afgeleide daarvan als naam, ze zijn gesticht rond de dertiende eeuw en doen aan grensoverschrijdende samenwerking.  Nieuwstadt, dat onder Echt-Susteren valt, voldoet aan die criteria en is daarmee de eerste Nederlandse deelnemer aan Neustadt in Europa.Neustadt a.d. Weinstrasse; Fontein met Elwedritsche

Midden in Neustadt a.d. Weinstrasse staat een fontein met Elwedritsche.
Dat zijn fabelvogels die een kruising zijn van kabouters, elfen, veelpotige droedels en bekoorlijke meisjes.
Elwedritsche worden uit eieren geboren. Normaal kun je ze nooit vinden, maar lok je ze met een zak met paddenstoelen,
bosvruchten en knoflook, dan kun je ze gemakkelijk vangen.

Hieronder staan wat wetenswaardigheden van die plaatsjes. Gewoon voor de aardigheid.
Neustadtl an der Donau, Oostenrijk
Een plaatsje in het noordoosten van Oostenrijk. ca 900 km van hier, gelegen op de Neustadtler Platte; 508 meter hoogte met een mooi uitzicht op het Wald- en Mühlviertel in het noorden, Kollmitzberg in het westen en in het zuiden de bergen van Salzgammergut. De Moststrasse is een geliefde wandel- en MTB-fietsweg. Bezienswaardigheden zijn het Erlebnismuseum, Ruïne Freyenstein, het Wõrther Kreuz en Ruïne Wörthburg.
Internet: www.neustadtl.at
Wiener Neustadt, Oostenrijk
Stadje in het noordoosten van het land, zo´n 80 km ten zuiden van Wenen, ca 1050 km over de autobahn
In 1192 liet Hertog Leopold V van een deel van het losgeld dat was ontvangen voor de Engelse koning Richard Leeuwenhart een stadje bouwen. In 1200 werd begonnen met de bouw nu nog bestaande laat-Romaanse “Wiener Neustädter Dom”. De meest bezochte musea zijn het Stadtmuseum en het vliegtuigmuseum Aviaticum. Vanaf het “Turmmuseum am Dom” heb je een prachtig panorama over de stad en de omgeving.
Internet: www.wiener-neustadt.at
Neustadt in Sachsen, Duitsland
Stadje met ca 13.000 inwoners. Gelegen in deelstaat Sachsen (what´s in a name) op de grens van Tsjechië, ongeveer 725 km van ons eigen Nieuwstadt.
Neustadt werd in 1333 als Nuwenstad of Niwenstad voor het eerst in een oorkonde genoemd. Het plaatsje is gesticht in het toenmalige Bohemen, door Freiberger Bergbewonders.
Internet: www.neustadt-sachsen.de
Neustadt an der Spree, Duitsland
Met 425 inwoners is Neustadt an der Spree zeker het kleinste Oord in de gemeenschap “Nieuwstadt in Europa”. Het wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde gevonden in Gerechtsboeken van de “Stadt Bautzen” uit het jaar 1433 als “Nuwinstadt” Het wapen dateert uit dat jaar
Een van de weinige attracties is een soort survivalboottocht over de rivier de Spree. Het ligt in Sachsen, niet ver van de Poolse grens op ruim 660 km van hier.
Internet: www.Neustadt-Spree.de
Neustadt an der Orla, Duitsland
Neustadt an der Orla is een klein stil plaatsje dat vele jaren in vergetelheid sluimerde. In 2012 is het 725 jarig bestaan gevierd. Het was een geliefde verblijfplaats voor de reformateur Martin Luther. Hij kwam vaak in Neustadt an der Orla. Hij verbleef dan in het Augustiner-Eremitenkloster en predikte in de stadskerk Sankt Johannis. Het “Lutherhaus” herinnert aan deze bezoeken en is een van de mooiste huizen aan da Markt.
Het stadje ligt in Thüringen kort bij de kruising van de A4 en A9 op 540km van Limburg.
Internet: www.neustadtanderorla.de
Neustadt/Vogtland, Duitsland
In het groene hart van Vogtland (Sachsen) op een hoogte tussen 556 en 710 m. ligt Neustadt. Een gemeente met ongeveer 1100 burgers. Het voormalig Oost-Duitse plaatsje ligt kort bij de Autobahn A72 een steenworp van de Tsjechische grens op zo'n 625 km van de Nederlandse grens.
De gemeente Neustadt is vooral na de Duitse eenwording in ontwikkeling van een landelijk dorpje tot een modern stadje met ruime straten, nieuw aangelegde pleinen, en sportaccomodatie en wandel- en fietspaden.
Internet: www.neustadt-vogtland.de
Neustadt an der Aisch, Duitsland
475 KM van hier ontstond bij een tolbrug over de rivier de Aisch rond 800 een nederzetting. In 1285 kreeg de tolplaats Stadsrechten en kreeg de naam Nivenstadt. Er ontstond een zakelijk, politiek en kulturele plaats aan de Aisch. De stadzegel dateert uit 1320.
De Aisch was een groot vangstgebied van karper. Het Karpermuseum is dan ook het belangrijkste toeristische gebouw in dit Beierse Neustadt.
Internet: www.neustadt-aisch.de
Neustadt an der Donau, Duitsland
Stad met de oudste Beierse stadsrechten, ligt halfweg tussen Regensburg en Ingolstadt in een groot dicht bosgebied dat door de rivieren Abens en Donau wordt doorsneden. Al 2000 jaar geleden was hier een Romeins badhuis en heeft nu nog een kürbad van betekenis door de aanwezigheid van zwavel en mineraalbronnen. Bezienswaardigheden zijn onder andere vestingwerken met nog 3 van de oorspronkelijke 7 stadstorens, stadsmuur en wallen, Oude handwerkerhuisjes en boeren/burgerhuisjes en het laat Gothische Raadhuis. Dichter Johann Wolfgang von Goethe, kwam graag in Neustadt a.d.Donau. U moet er vanaf Nieuwstadt 620 km voor rijden.
Internet: www.neustadt-donau.de
Neustadt (Dosse), Duitsland
Neustadt is in de 2e helft van de 12e eeuw ontstaan. Op de plek van het huidige als ”Amtsfreiheit“ bekende landgoed ontstond een vroegduitse Burcht, die de brug over de Dosse beschermde en zo het handelsverkeer zeker stelde.
In de oudste schriftelijke overlevering uit 1375 wordt Neustadt reeds toegerekend aan het door Havelberg geregeerde landgoed Prignitz.
Neustadt (Dosse) in Brandenburg is ook bekend als "Stadt der Pferde". In Neustadt werden sinds 1788 succesvol Paarden gefokt. Jaarlijks bezoeken rond 60.000 gasten de Stoeterijen, de helft daarvan bij de in september gehouden hengstparade. Afstand Nieuwstadt - Neustadt (Dosse) ca 615 km.
Internet: www.neustadt-dosse.de
Neustadt-Glewe, Duitsland

De naam Chlewa, later Glewe komt uit het oud-slavisch en betekent stal. In 1248 wordt het dorp bekend als Noua Civitas, ook wel Neustadt genoemd en krijgt dan stadsrechten. In 1253 wordt het gecombineerd met de oude naam N.C. Chlewa genoemd, wat in 1265 tot N.C. que Gh(l)iwe wordt. Vanaf 1300 staat de stad in allerlei varianten van Neustadt bekend om pas vanaf 1926 de huidige naam Neustadt-Glewe te krijgen.
Toeristisch is een burcht en 2 paleisjes te bezichtigen en een 8 tal fietsrondritten in de omgeving. Het ligt in Mecklenburg-Vorpommern op 615 km autoweg.
Internet: www.neustadt-glewe.de
Neustadt in Holstein, Duitsland

Een kustplaatsje in Sleeswijk-Holstein op 563 km van hier. Een natuurlijk gegroeide fjordachtige haven met zeilboten, visserboten, en hier en daar ook vrachtscheepjes. Heerlijk flaneren over een kilometer kade, genieten van het havenleven. Voor meer dan 2000 zeilboten is Neustadt in Holstein de thuishaven. Hier ligt ook als hotel de “Albatros II” uit de geliefde ZDF-televisieserie “Küstenwache”. Meer dan acht kilometer zand, strand, duingras en houten wandelpaden begeleiden gasten op weg naar de Oostzee-baden “Pelzerhaken en Rettin”.
Internet: www.neustadt-holstein.de
Neustadt am Rübenberge, Duitsland
Vanaf de steentijd is deze landstreek al bewoon door mensen. De stad “Neustadt am Rübenberge” is tegen 1200 voor het eerst genoemd in een officieel geschrift als “nova civitas”. In 1302 werd de graafschap met de vesting verkocht aan hertog Otto von Braunschweig. De vesting had de naam “castrum Rouenberg”, wat verbasterde tot "Rübenberg".
Bij een grote stadsbrand in 1727 werden 100 van de 108 woonhuizen van de stad verwoest. In de daaropvolgende jaren werd Neustadt in de huidige stadsplan opgebouwd. Veel historisch is er dan ook niet te vinden. Voor toeristen is het gericht op de natuur in de omgeving. Het is ongeveer 370 km naar het stadje in Nedersaksen
Internet: www.neustadt-a-rbge.de
Neustadt (Hessen), Duitsland
Door schilderachtig beboste heuvels omgeven ligt Neustadt midden in Hessen ca 335 km van de Nederlandse grens. Het gebied van de huidige stad Neustadt is aantoonbaar sinds ongeveer 4000 tot 3000 jaar voor Christus bewoond. De naam “Neustadt” duidt op een middeleeuwse herbouw van een nederzetting midden in de 13 eeuw om als versterkte vesting te dienen. Bezienswaardig is de rond 1480 gebouwde Junker-Hansen-Toren, het slot met laat-middeleeuwse bouwsels, en de 16e eeuws Kerk met een 13e eeuwse toren. Het grootste volksfeest in het Marburger land is eeen uit de 16e eeuw stammende Trinitatis-Kermis dat op zondag na Pinksteren gevierd wordt.
Internet: www.stadt-neustadt-hessen.de
Neustadt (Eichsfeld), Duitsland
De ‘Hasenburcht’, ca 3 km ten zuiden van Neustadt was al sinds de steentijd bewoond. Het is tot de middeleeuwen een machtscentrum van het gebied Eichsfeld. Deze burcht werd tot 1074 als rijksburcht gebruikt en is gedurende de Saksische oorlogen verwoest. Neustadt werd als „Nova Civitas“ door paus Urban IV. in 1262 voor het eerst in een document genoemd.
Von 1945 tot 1949 hoorde Neustadt aan de Russische bezettingszone en was vanaf oktober 1949 onderdeel van de DDR. Sinds 1990 behoort de plaats toe aan Thüringen.
In het wapen staat de “Tanzlinde” afgebeeld. Deze linde staat reeds 375 jaar in het midden van het dorp. Met een doorsnee van ca 14 meter bedekken de takken van deze boom het marktplein (de Tanzboden). Wij moeten er ca 400 km voor rijden om het ze bezoeken
Internet: www.vg-eichsfeld-suedharz.de
Bergneustadt, Duitsland
Gesticht in 1301 en genoemd “Feste Nyestad” heeft tegenwoordig 22 bijbehorende buurtschappen. Bergneustadt is een gemeente in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad telt 19.540 inwoners en bestaat uit vele deelgemeenten.
De mooie ‘Altstadt’ heeft veel vakwerkhuizen. Ook bezienswaardig is de Evangelische Kerk met de barokke toren.
In de deelgemeente Dierlinghausen is een spoorwegmuseum, dat nog onderdeel is van een stoom-bahn-betriebswerk. Het bezit vele werkende oude lokomotieven. In het museum worden oude treinen uit allerlei perioden onderhouden, gerepareerd en gerestaureerd. In Wiehl zijn mooie druipsteengrotten. Het ligt slechts 175 km van hier, goed te doen voor een daguitstapje
Internet: www.bergneustadt.de
Neustadt (Wied), Duitsland
Met ca 170 km ook niet erg ver van hier, gelegen in Rheinland-Pfalz.
Voor het eerst beschreven in 1213 als “parochia Niwinstat” in een oorkonde van het Klooster Heisterbach. Ruim 5 eeuwen behoorde Neustadt an der Wied tot het Ambt Altenwied in het Keulse Kurfürstendom. Sinds de 17e eeuw was er in Neustadt een ijzererts-groeve die in 1902 werd stilgelegd.
Sinds begin 20e eeuw wordt in Neustadt meer aan zomertoerisme gedaan met hotels, café's, restaurants, pensions en een strandbad aan de Wied.
Internet: www.neustadt-wied.de
Neustadt/Westerwald, Duitsland
Ook gelegen in Rheinland-Pfalz, zo'n 250 km rijden.
Het plaatsje bestaat volgens de documenten sinds 1384. De gemeente ligt in Westerwald tussen Siegen en Limburg an der Lahn. Het riviertje ‘die Große Nister’ kabbelt door Neustadt.
Neustadt behoort tot de gemeente Rennerod. Op 1 maart 1987 werd de naam Neustadt gewijzigd naar “Neustadt/Westerwald”. Het plaatsje telt slechts 550 inwoners en heeft heden maar 4 werkelozen.
Internet: www.rennerod.de
Breuberg-Neustadt, Duitsland
De stad Breuberg in de deelstaat Hessen bestaat uit 5 stadsdelen. Aan de zuidkant van de burcht ‘Breuberg’ ligt het stadsdeel Neustadt. De burchtbewoners hebben in de vroege middeleeuwen dit stille landelijke stadje laten aanleggen. Het werd eerst bewoond door de bedienden van de burchtbewoners en ontwikkelde zich in de 14e eeuw tot een marktplaatsje dat in 1378 stadsrechten werd verleend door Keizer Karel IV.
Het herenhuis van rode baksteen, uit 1569 is een van de markantste vakwerkhuizen van de ‘Altstadt’. Ondanks de dorpsvernieuwing van de stad Breuberg, heeft de ‘Altstadt’ van Neustadt haar historisches elan teruggewonnen. In het voormalige Rathaus werd door “Verkehrs- und Verschönerungsverein Neustadt am Breuberg” een klokkenspel geïnstalleerd. De oneven jaren vindt er een grote historische markt plaats.
Afstand Nieuwstadt - Neustadt 350 km.
Internet: www.breuberg.de
Neustadt an der Weinstraße, Duitsland
Waarschijnlijk het, bij ons, meest bekende Duitse Neustadt. Het meest door Nederlandse toeristen bezocht in ieder geval. Voor de 350 km hoef je het ook niet te laten. Het ligt in Rheinland-Pfalz, kort bij de grens van de Elsas. Neustadt an der Weinstraße heeft een mooi historische binnenstad met veel knusse winkelstraatjes. Talloze historische vakwerkhuisjes en Weinstuben en kneipen. Er rijd een historisch treintje, de “Kuckucksbähnel” door het romantische Elmsteiner Tal en het Pfälzerwald.
Gemiddeld ca 1850 uren zon per jaar. En natuurlijk de Wijnfeesten die van de lente tot de herfst bijna elk weekend worden gehouden. Boven op de heuvel aan de rand van Neustadt staat het Hambacher Schloss met een mooi uitzicht over de eindeloze wijngaarden en over de Rijnoever.
Internet: www.neustadt-weinstrasse.de
Waiblingen-Neustadt, Duitsland
Tegenwoordig een stadsdeel in de gemeente Waiblingen in Baden Würtemburg. Als bijzonderheid wordt aangeprezen fresco´s in de Martinskerk dateren uit het einden van de 14e eeuw, met als onderwerp het leven van Maria en andere heiligen. De toren van de Evangelische Kerk stamt uit eind 13e eeuw. In 1683 werd een bron boven de Neustadter molen ontdekt. 1819 bouwde ene Hr. Schuler daar een badhuis. Deze idyllische plek werd trefpunt van de Schwäbische dichterskring, met o.a. Mörike, Lenau en de Waiblinger Karl Mayer.
van 1895 tot 1926 diende Bad Neustadt als herstellingsoord van het Stuttgarter ziekenhuis. 450 km rijden en je bent er.
Internet: Waiblingen-neustadt
Neustadt am Kocher, Duitsland,
(Baden-Württemberg, 450 km). Van het oude ‘Helmbund’, nu Neuenstadt geheten, voor het eerst beschreven in 797, zijn nu nog getuigen te vinden; het koor van de kerk in het dal van Brettach. In Neuenstadt stond een duizendjarige Lindeboom op de sinds 1448 openbare gerechtsplaats, maar deze boom sneuvelde in 1945 door een zwaar onweer, nadat haar steunpunten door de laatste oorlogshandelingen verwoest waren. Er staat nu een nieuwe Lindeboom.
Van 1649 tot 1781 was Neuenstadt residentie van belangrijke Württembergse Hertogengeslacht. Neuenstadt had geluk met zijn hertogen. Zij brachten welvaart en lokale handel. In het gevolg van hertogin Augusta von Braunschweig-Wolfenbüttel kwam de familie Mörike uit het Brandenburgischen Havelberg naar Zuid-Duitsland en bestieren al bijna 200 jaar de huidige apotheek.
Internet: www.neuenstadt.de
Titisee-Neustadt, Duitsland
Gelegen in Baden-Württemberg. Na 540 km rijden kom je in het Hochschwarzwald in het puntje op de grens van Frankrijk en Zwitserland. ´s Winters een mooi skigebied, met een natuurlijke skispringschans op De Feldberg. Titisee wordt “De wieg van het Duitse skiën”, genoemd, omdat hier, in het jaar 1891, de eerste Duitse skiclub werd gevestigd.
In de zomer zijn er op diverse gebieden toeristische hoogtepunten in de natuur in de vorm van watersport op de Titisee en klim- en wandelsport in de bergen.
Internet: www.titisee-neustadt.de
Neustadt an der Waldnaab, Duitsland
Neustadt an der Waldnaab, bekend als de stad van het loodkristal, is de toegangspoort naar het natuurpark ‘Oberpfälzer Wald’ midden in een mooi heuvellandschap, 630 km van hier. Het stadje in Beieren, is beschermd door de Duitse monumentenzorg. Het herbergt een middeleeuwse ‘Altstadt’ met huizen voorzien van wonderlijke kleurrijke gevels. Een wandeling door het bijna 800-jarige, vroegere residentie van de vorsten ‘ Von Lobowitzch’ is zeer de moeite waard. Een slot, een in ovaalvorm gesloten huizenburcht, met mooie gevels en spitse daken (het oude slot) en een nieuw slot in renaissancestijl waren van dit vorstenhuis. Evenals de Katholieke St. Georgkerk die vroeger werd gebruikt als hofkerk. Hierin is ook de grafkelder van het vorstenhuis
Internet: www.neustadt-waldnaab.de
Neustadt am Kulm, Duitsland
Neustadt am Kulm, behoort tot de hierboven genoemde Landkreis Neustadt an der Waldnaab, en is de kleinste stad van de Oberpfalz en de op 4 na kleinste stad van Beieren. Het plaatsje ligt op een zadelvormige bergrug op 500m. hoogte aan de zuidrand van het Fichtelgebergte, ingesloten tussen de 2 vulkanische bergen ‘Rauher Kulm’ en ‘Kleiner Kulm’.
Karel V verleende Neustadt in 1370 stadsrechten. Historische gebouwen zijn in de 2e wereldoorlog allemaal vernield. Sinds januari 1978 behoort Neustadt am Kulm samen met de stad Eschenbach en de gemeente Speinhart tot de gemeente Eschenbach.
De stad Neustadt am Kulm bestaat uit 9 buurtschappen en heeft ca 1000 inwoners.
Internet: www.neustadt-am-kulm.de
Neustadt bei Coburg, Duitsland
Een moderne stad zonder opmerkelijke historische hoogtepunten. Het is voornamelijk bekend al de ‘Puppenstadt’. Een trekpleister is het museum van de Duitse ‘speelgoedindustrie’, in 1958 als opgericht als museum voor klederdrachtpoppen. Het toont de ontwikkeling van de speelgoedindustrie. De verwerkingstechnieken van hout, papier-maché, karton en moderne kunstoffen in de afgelopen 250 jaar. Regelmatig zijn hier speciale exposities, zoals het jaarlijkse ‘Künstlerpuppenausstellung’ aansluitend aan het poppenfestival.
Het ligt in Beieren zo'n 570 km rijden
Internet: www.neustadt-bei-coburg.de
Bad Neustadt an der Saale, Duitsland
2000 jaar geleden was hier een nederzetting aan een zouthoudend riviertje. dat riviertje dankt zijn naam dankt aan het Frankische woord Saale (= zout). Er zijn meerdere zoutbronnen in deze omgeving. Hier zijn de latere kuurbronnen ontstaan.
Karel V liet er op een heuvel een burcht bouwen: ‘De Salzburg’. Aan de overkant van de Saale lieten andere adelijken in 1541 een nieuwe burcht bouwen; “ein neues Haus”, hierbij ontstond een dorpje en dat werd uiteindelijk Neustadt. Door de vele kuurbaden verwierf het plaatsje in 1934 het predikaat ‘Bad’. Bad Neustadt heeft 3 gezichten: Aan de rechter Saaloever bevindt zich de historische Altstadt, met een nog bijna intacte stadsmuur met prachtige poorten. Het gebied buiten de muren is werk- en woonstad; aan de oostzijde van de Saale ligt het ‘Kurviertel’ met talrijke klinieken, kuurhuizen en het kuurpark als oase van rust. Het is ca 525 km rijden naar dit Beierse kuuroord.
Internet: www.bad-neustadt.de
Neustadt am Main, Duitsland
Megingaud, de 2e Bisschop van Würzburg, zei zijn Bisschopsambt vaarwel en trok zich in 769 met enkele monniken terug in het dorp Rorinlacha en stichtte een nieuw Benediktijnerklooster “de neuen Statt”, het huidige Neustadt. Het klooster werd in 781 door Karel de Grote aangewezen als opleidingsklooster voor de verbreiding van het geloof onder de Saksen.
Meer historie is niet te vinden. Toeristisme staat ook niet erg hoog in het vaandel. De informatie die ik erover heb gevonden!!
Der Kulturrundweg in Neustadt am Main, Länge:12,0 km; Kurzbeschreibung: Der Ausgangs- und Endpunkt des Kulturrundwegs ist die Klosteranlage in Neustadt am Main (155m Höhe). Zwischenstationen sind die Kreuzigungsgruppe am Hornungsberg (224 m Höhe), der Margarethenhof (ehemaliger Klosterhof, 415 m Höhe), das Forsthaus Aurora (498 m Höhe)und die Michaelskirche auf dem Michaelsberg (180 m Höhe).
Gelegen in noordoost Beieren, ca 400 km vanaf Nieuwstadt.
Internet: www.neustadt-erlach.de
Neustadt am Rennsteig, Duitsland
De Rennsteig is een ruim 160 km lange wandelroute die al in 1330 werd beschreven en daarmee als de oudste wandelroute bekend staat. De oervader der wandelroutes. In oude brieven wordt een oord beschreven als "die neue Bergstadt". Een nederzetting die als afwijking van vele gelijknamige oorden ‘Neustadt am Rennstieg’ ofwel ‘Rennsteig’ genoemd werd. Gelegen in het Thuringer woud, ca 500 km rijden.
Het dorpje heeft enkele glasblazerijen gekend en heeft een geschiedenis als fabrikant van houtskool en lucifers.
Internet: www.neustadtamrennsteig.de
Neustadt/Harz, Duitsland
Onder aan de voet van de burcht Hohnstein ligt sinds 1372 “Novenstadt”. Hohnstein was bijna 300 jaar de residentie van de machtige graven von Hohnstein. De bloeitijd van hun heerschappij lag in de 13e eeuw. In 1417 kwam de graaf von Stolberg in het bezit van de burcht. Onder zijn heerschappij kreeg het nietige dorp Neustadt meer privileges en mocht het in 1485 een raadhuis bouwen. De Stolberger graven schonken de stad in 1531 een stadszegel. De Ruïne Hohnstein is nog te bezoeken, evenals de ‘Alte Tor’. Een grote brand in 1678 verwoeste bijna het hele dorp inclusief een groot deel van deze Poort. De vakwerk-opbouw is na de brand weer opgebouwd. Neustadt/Harz vind je na ongeveer 430 km rijden in Thüringen.
Internet: www.neustadt-harz.de
Nové Mésto pod Smrkem, Tsjechië Nieuwstad a.d. tafelfichte)
Behalve dat hetr ligt aan de voet van de berg Smrkem (De Tafelfigte) en dat het 800 km van hier ligt weet ik er niets van.
Mijn Tsjechisch is helaas niet zo goed dat ik de gevonden informatie kan vertalen
Internet: www.nmps.cz
Nové Mésto nad Metují,Tsjechië, (Nieuwstadt a.d. Mettau)
Nové Mesto nad Metují werd gesticht op 10 augustus 1501 door Jan Cerncický aus Kácov. Dit oord aan het riviertje Metují bestond echter al lang hiervoor; Er zijn vondsten gedaan o.a. een bronzen speld en graven met keramiek uit 800 tot 100 jaar voor Christus. Tijdens de opgravingen die jaren duurden, werden onder leiding van Jan Cerncický tenminste 60 woningen voor de onderzoekers gebouwd.
Op 21 juni 1526 viel de stad ten prooi aan een grote brand. De meeste huizen werden direct weer opgebouwd. waardoor weer werk en handel plaatsvond. Jan Cerncický gaf het hout voor de wederopbouw gratis, maar voor de gehele stadsnieuwbouw was geen geld. In 1527 verkocht hij het dorp aan de familie von Pernstejn. Vojtech von Pernstejn schreef exact voor hoe de stad weer opgebouwd moest worden. De herbouw duurde 5 jaar. De stad kreeg de uitstraling van Venetiaanse Renaissance. Bij de herbouw van de stad werd het grondplan behouden. Maar tussen de muren en gebouwen en tuinen ontstond meer ruimte die als een ring die hele stadskern omsluit. Na de herbouw van Pernstejner waren er 39 huizen i.pv. de eerdere 60. Dit stadsplan binnen de muren is niet meer gewijzigd. Je moet er 950 km voor rijden om het te bezoeken.
Internet: www.novemestonm.cz
Nové Mésto na Moravë, Tsjechië
In 1252 werd in een bosrijke omgeving bij Pribyslav Križanov een cisterciënzer klooster opgericht door burggraaf Bocek. Voordat hij stierf in 1255, richtte hij nog een nederzetting “Nove Mesto” op. De nederzetting ontwikkelde zich snel, want al in 1293 gaf koning Wenceslas II het stadsrechten en gaf het de Latijnse naam Nova Civitas. In 1312 kwam het in bezit van de nabestaanden van Hendrik van Lipa. In 1452 kreeg het de rechten voor productie van mout. In 1555 werd begonnen met de bouw van het renaissance stadhuis. In 1624 werd stad en alle bezittingen verkocht aan kardinaal Franciscus van Dietrichstein. Deze stond vanaf 1635 een jaarmarkt toe en gaf “Nové Mésto” een stadswapen.
In 1651 werden 2 hoogovens gebouwd voor ijzerproductie in Nové Mésto. In 1850 werd Nové Mésto de hoofdstad van het district Moravië. Sinds 1906 kreeg de stad de toevoeging “Moravia” om het te onderscheiden van de andere nieuwe steden. In 1949 werd de provinciezetel overgeheveld naar Zdar.
Van latere invloed op de geschiedenis van de stad zijn de stichting van het gymnasium in 1894, de bouw van de spoorlijn van Tišnov Zdar in 1905, de productie ski's, en de productie van chirurgische instrumenten in 1949.
Nové Mésto na Moravë ligt ruim 950 km van hier. maar het schijnt voor wintersport zeer de moeite waard te zijn.
Dit jaar zijn er de wereldkampioenschappen biathlon.
Internet: www.nmnm.cz
Dunaújvaros, Hongarije (Nieuwstad aan de Donau)
Vanaf 1950 werd het dorpje Dunapentele veranderd in een industriestad. Het moest onder de communisten de modelstad van Hongarije worden. Van 1951 tot 1961 droeg de stad de naam Sztálinváros, als eerbetoon aan de sovjet-leider. In 1961 kreeg de stad haar huidige naam, die Nieuwstad aan de Donau betekent. De woon- en industriegebieden van Dunaújvaros zijn door een kilometer brede strook bos van elkaar gescheiden. Er is een veerdienst, die auto´s en personen overzet naar de plaatsen Szalkszentmárton, Dömsöd en Kunszentmiklós op de linkeroever van de Donau.
Vroeger lag hier een Romeinse legerplaats. Het museum van de stad bevat vondsten uit de prehistorie en uit de Romeinse tijd, alsmede documenten van de jonge, nieuwe stad en laat de verdere plannen voor de toekomst zien. In het het vroegere Dunapentele bevindt zich de barokke Servische kerk uit de 18e eeuw. Slechts 1300 km met da auto om deze stad te bezichtigen.
Internet: www.dunaujvaros.hu
Nové Mesto nad Váhom, (Nieuwstadt aan de waag), Slowakije
Nové Mesto is ontstaan op het kruispunt van handelsroutes op ruim 1100 km van hier, kort bij een doorwaadbare plaats over de rivier. Het werd in oude documenten Vágujhely genoemd. (oud slowaaks: nieuwe markt aan de waag). De eerste schriftelijke vermelding van Nove Mesto nad Váhom is een document uit 1263, waarin Bela IV een Benedictijnenklooster er stichtte. In het begin van de 14e eeuw viel de stad in handen van het geslacht Beckovského. In 1388 schonk koning Sigismund het stadsrechten. In 1414 stichtte Graaf Stibor het Augustijner klooster. Ferdinand I gaf in 1550 Nové Mesto nieuwe rechten en privileges. Deze bevorderden de verdere economische ontwikkeling van de stad. Bewoners mochten wijngaarden planten in de omgeving en zelf oogsten. Vervolgens kregen de bewoners stemrecht en een burgemeester met het recht om rovers te straffen. En vier jaarlijkse markten. Aan het einde van de 16e eeuw had Nové Mesto 200 inwoners en was een relatief sterke economische handelsstad. Er ontstonden gilden. Nové Mesto werd een belangrijk handelscentrum. Ferdinand III gaf toestemming voor zeven jaarmarkten. De nieuwe stad werd het belangrijkste handelscentrum in het westen van Slowakije en het naburige Moravië. In 1842 kwam er een stokerij van rum en likeuren, in 1850 een zeepfabriek en in 1872 een fabriek van hoefijzers en andere ijzeren producten.
Internet: www.nove-mesto.sk
Nowe Miasto nad Pilica, (Nieuwstadt aan de Pilica), Polen
Op 1160 km van Limburg ligt Nowe Miasto nad Pilica aan de rand van Wysoczyzna Rawska. Door gunstige klimatologische omstandigheden, onder andere door het ontbreken van industrie, biedt de Regio goede mogelijkheden voor natuurtourisme.
Nowe Miasto nad Pilica, kreeg op 26 december 1400 stadsrechten en 28 ambten, die 33 dorpen vertegenwoordigen. Door het noordwestelijke deel van de gemeente loopt een spoorlijntje, die Obersiliesien via Warschau met de Oostzeekust verbindt.
De stad vervult de administratieve-, handels- en dienstverleninge- evenals onderwijs en cultuur centrum voor de hele region. Het museum heeft archeologische vondsten uit de oudste gevonden spren van een nederzetting. Deze worden door archeologen van duizend jaar v.Chr. geschat. Te zien zijn o.a. steenwerktuigen, sieraden, Griekse en Romeinse vazen, wapens enz.
Internet: www.nowemiasto.pl
Nowe Miasto Lubawskie, Polen
Nowe Miasto is gelegen op het kruispunt van historische grond: sasin´skiej, pomezan´skiej, Chelmno, en Michalow Lubawska; op 1150 km van Nieuwstadt. Nowe Miasto Lubawskie is gesticht in 1325 door Otto von Lutterberga. De bedoeling van de religieuze autoriteiten van de Nieuwe Stad Lubawskie was om de Teutoonse Ridders in het gebied te christenen. De de eerste helft van de 14e eeuw was een periode vol van de vele Pools-Duitse conflicten. In 1410 stak Koning Wladyslaw Jagiello aan het hoofd van het leger de grens over begon de slag bij Lidzbark Welski. Stedelingen vochten samen met de religieuze ridders. Na de Vrede van Thorn in 1411 blijft Nowe Miasto in handen van de Teutoonse ridders. Nowe Miasto en de omliggende dorpen kwamen weer in Poolse handen in 1468. Erfenis van de voormalige gastheren van dit land - de Pruisen en de Teutoonse ridders zijn vele historische monumenten uit de 14e en 15e eeuw in het bijzonder de ruïnes van kastelen en forten en kerken. Tot 1818 maakte Lubawska deel uit van de provincie Michalow. Op 1 april 1818, was er een nieuwe bestuurlijke indeling van West-Pruisen. 19 januari 1920 kwam Lubawska weer terug aan het Moederland. Repolonistie begon in heel Pommeren. Poolse organisaties werden opgericht culturele, politieke en jeugdbewegingen. Nowe Miasto Lubawskie heeft vele historische bezienswaardigheden, religieuze gebouwen en kasteelruïnes.
Internet: www.umnowemiasto.pl
Andere wetenswaardigheden en adressen op Internet:

http://www.neustadt-in-europa.de/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Neustadt/


naar begin


naar begin

En hier zie je waar al die plaatsjes liggen ...